074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar
Schriftelijk rapport

CT calciumscore van het hart

De CT scan calciumscore heeft een risico voorspellende waarde voor een hartinfarct in de komende 5-10 jaar als gevolg van slagaderverkalking.

Onze beloften aan jou!
Op deze pagina
Persoonlijk contact?
Onze beloften aan jou!
Verwijzing nodig?
Nee
Direct uitslag!
Standaard in Bodyscan?
Royal+
Tijdsduur?
5-10 min.

Persoonlijk contact?

CT- scan calciumscore van het hart

Een CT-scan calciumscore van het hart berekent het calciumgehalte in de slagaderen van het hart (kransslagaderen). De scan heeft een risico voorspellende waarde op het krijgen van een hartinfarct in de komende 5-10 jaar.

Heb je klachten of ben je erfelijk belast met hart- en vaatziekten? Is er sprake van risico verhogende factoren? En ben je ouder dan 45 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een CT-scan calciumscore. Tijdens het intake gesprek wordt besproken of je voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Preventieve CT calciumscore?

  • Erfelijke aanleg hart- en vaatziekten
  • Langdurig roken
  • Verhoogd cholesterol
  • Te hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Suikerziekte

CT calcium-score bij klachten

  • Druk op de borst
  • Kortademigheid, moeheid
  • Uitstraling naar armen of kaken
  • Misselijkheid of zweten
  • Opgezette benen of enkels

Wat is slagaderverkalking?

Slagaderverkalking is een vasculaire sluipmoordenaar veroorzaakt door toenemende calcium (verkalkte plaques). Kransslagaderen van het hart kunnen door verkalking langzaam afgesloten raken (stenose) en uiteindelijk een hartinfarct veroorzaken. Het is één van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen een hartinfarct krijgen.

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Bel of stuur ons een bericht en we nemen snel en vrijblijvend contact met je op.

Een CT calciumscore berekent het risico op een hartinfarct

De CT scan calciumscore van het hart berust op het principe dat calcium geen röntgenstralen doorlaat. De nieuwste CT scanners maken het mogelijk om de hoeveelheid verkalkte plaques in je kransslagaderen af te beelden en te vertalen naar een zogenaamde calciumscore. Deze calciumscore heeft een voorspellende waarde met betrekking tot het risico op een hartinfarct in de komende 5-10 jaren. Zonder met instrumenten, zoals een hartkatheter het lichaam in te hoeven gaan (non-invasief) brengt de CT scan het hart laagje voor laagje in beeld. Hierdoor kan het verkalkingsproces (atherosclerose) worden waargenomen in een vroeg stadium, nog voor deze tot klachten of een hartinfarct heeft geleid.

Bij klachten en symptomen slagaderverkalking

Heb jij klachten die kunnen duiden op beginnend hartfalen? Hebben cardiologische onderzoeken zoals een ECG bij rust of belasting, een hartecho of bloedonderzoeken afwijkende resultaten opgeleverd? Word je niet doorverwezen naar een cardioloog? Of is er sprake van lange wachtlijsten? In dat geval kan Privatescan je snel helpen en een CT calciumscore uitvoeren.

Preventief CT onderzoek naar kransslagaderverkalking

Slagaderverkalking en de daarmee gepaard gaande klachten en symptomen ontwikkelen zich over een periode van jaren. Vaak worden ze pas tijdens of na een hartinfarct opgemerkt en herkend. Soms ervaart men zelfs helemaal geen klachten voorafgaand aan een hartinfarct. Leefstijlfactoren, erfelijkheid of roken verhogen het risico op verkalkte plaques. Door calcium in de kransslagaderen vroegtijdig op te sporen, krijg je de mogelijkheid tijdig je leefstijl aan te passen of preventieve maatregelen te nemen voordat je een hartinfarct oploopt.

Wanneer een CT calciumscore uitvoeren?

De CT scan werkt op basis van geringe (low dose) röntgenstraling om dwarsdoorsneden te maken. Vanwege deze röntgenstraling wordt een calciumscore pas uitgevoerd wanneer je minimaal 45 jaar bent. En tevens minstens 1 of meerdere risicofactoren hebt. Of als na cardiologische onderzoeken een vermoeden van zuurstofgebrek is. Indien je jonger bent dan 45 jaar en geen risicofactoren hebt, zal er gekozen worden voor andere onderzoeken.

CT calciumscore in Total Body Scan

Een CT scan calciumscore van het hart is standaard inbegrepen bij de Royal Total Bodyscan plus en kan na medische acceptatie bij de overige bodyscans worden bijgeboekt. Wil jij weten hoe jouw gezondheid er voor staat?

Bekijk de Total Bodyscan pakketten

Wat betekent een te hoge calciumscore?

Calcium wordt op beeld een wit-grijze vlek omdat het geen röntgenstralen doorlaat. Die vlekken kunnen duiden op slagaderverkalking. Op de schaal van Hounsfield worden deze vlekken vertaald naar een getal (calciumscorescore). De combinatie van geslacht, leeftijd en de gemeten calciumscore geven een percentage. De zogenaamde Framingham of Procam score.

Hoe hoger het percentage, hoe hoger het risico om in de toekomst een hartinfarct te krijgen. Bij een te hoog percentage kan worden besloten een aanvullende angiografie (invasief katheter of non-invasieve CT scan angiografie) uit te voeren. Ook kan worden gekozen voor een preventieve behandeling (stents, dilatatie, bypass) om zodoende het risico op een hartinfarct te vermijden of verkleinen.

Voorbereiding CT scan calciumscore

Nadat tijdens het intakegesprek is bepaald dat jij in aanmerking komt voor dit onderzoek, dien je een gezondheidsvragenlijst (anamneseformulier) in te vullen. In dit document geef je de arts o.a. toestemming om een CT scan bij je uit te voeren. Enkele vragen zijn van belang ter bevestiging voor de radioloog dat het röntgenonderzoek medisch relevant en dus gerechtvaardigd is. Je hoeft voor de scan niet nuchter te zijn en mag normaal eten en drinken.

Wanneer kan de CT scan niet worden uitgevoerd?

De scan kent geringe risico’s als gevolg van de röntgenstralen. Eenmalig gebruik kan echter geen kwaad. Veelvuldig en overmatig gebruik/toepassen van röntgenstralen kan op termijn wel schadelijk zijn. Er gelden dan ook strikte regels aan het mogen toepassen van röntgenonderzoek. Om de röntgendosis tot een minimum te beperken, zal de CT scan calciumscore uitgevoerd worden met een zogenaamd “Low Dose” protocol. Indien je zwanger bent kan het onderzoek niet plaatsvinden. Dit om te voorkomen dat de röntgenstralen negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van een ongeboren vrucht. Heb jij in het recente verleden meerdere röntgenonderzoeken gehad of is er sprake van een zwangerschap? Laat dit dan aan Privatescan weten voor het onderzoek.

Duur van de calciumscore

Een gemiddelde CT calciumscore van het hart duurt 5 tot 10 minuten. Laagje voor laagje worden het hart en de kransslagaderen zichtbaar gemaakt. Deze opnamen worden vervolgens vertaald naar driedimensionale beelden. Dit neemt enige tijd in beslag, waarna de arts je aan de hand van een beeldpresentatie de resultaten laat zien en toelicht. In totaal zal je verblijf in de kliniek ca. 1,5 uur bedragen.

Wat is een Low-Dose procotol?

Een CT calciumscore van het hart wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde “Low Dose” protocol. Hierdoor wordt de dosis röntgenstraling tot een absoluut minimum beperkt. De gebruikte Multislice CT scanners van Siemens zijn daarmee wereldwijd enig in zijn soort en onder voorwaarden geschikt voor preventief onderzoek.

Geen verwijsbrief nodig

Bij Privatescan kun je snel en zonder een verwijzing van een (huis)arts of specialist terecht voor een CT scan calciumscore van het hart. In de reguliere zorg moet men soms enkele weken wachten op een CT-scan. Soms krijgt men zelfs helemaal geen verwijzing. Privatescan begrijpt dat het belangrijk is om snel te weten te komen waardoor klachten worden veroorzaakt en dat de (te) lange wachtlijsten voor hen zwaar drukt op de (psychische) gezondheid. Privatescan kent geen lange wachtlijsten. Je kunt doorgaans al binnen 1 dag voor een Kalk score van het hart met een CT scan terecht. Ook zonder verwijsbrief van een (huis)arts. Zonder nadrukkelijke en schriftelijke toestemming zal de uitslag alleen met jou worden besproken en niet worden verstrekt aan derden.

Cardiologisch onderzoek vs CT scan

Een ECG bij rust en inspanning in combinatie met een echografie van het hart en bloedonderzoeken geven informatie over de pompfunctie, het functioneren van hartkleppen en hartkamers, de hartspierdikte en cardiovasculaire parameters welke kunnen duiden op een hartaandoening. Deze informatie wordt niet verkregen met een CT scan. Een CT scan calciumscore is dan ook een belangrijke aanvullende parameter op bovengenoemde cardiologische onderzoeken. Daarom wordt doorgaans geadviseerd, zeker in het geval van preventief onderzoek, de CT scan calciumscore uit te voeren in combinatie met het cardiologie pakket.

veel-gestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe een onderzoek in zijn werk gaat? Of wil je weten wat de MRI scan nou precies doet?

Veelgestelde vragen

Kennisbank

Ben je op zoek naar informatie over aandoeningen, symptomen of specifieke onderzoeken?

Kennisbank

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.