074 - 255 26 80 24/7 bereikbaar

APK van het lichaam voor Tom Coronel

In de tweede kliniek van Privatescan in het pittoreske Gütersloh ontmoetten wij Tom Coronel (1972). Als één helft van een tweeling (Tim & Tom Coronel) is hij de eerste die het preventief MRI onderzoek ondergaat. Tom Coronel is naast de autosport een zeer actieve ondernemer. In de loop der jaren heeft hij vele bedrijven opgebouwd. Plasmadiscounter.nl, koffiediscounter.nl, barbecueshop.nl en sneeuwkettingen.com behoren onder meer tot zijn succesvolle ondernemingen. Zijn broer Tim zal in de volgende editie aan het woord komen.

Klik hier voor het gehele artikel in PDF

De Total Body Scan is mij 100% meegevallen

mri-scan-tom-coronel

MRI scan voor Tom Coronel

Als professioneel autocoureur heeft Tom in de loop der jaren geleerd dat de auto waarin hij rijdt tot in de kleine puntjes in topconditie moet zijn. Natuurlijk wordt van de coureur verwacht dat hij ook topfit is, zodat hij in aanmerking kan komen voor een racelicentie.

Ruim twintig jaar autosport betekent ook dat Tom Coronel kleine ongelukjes heeft meegemaakt. “Twee keer heb ik een blackout gehad na een ongeluk, mijn auto ging vijf, zes keer over de kop. Ik stapte wel zo uit de auto, maar viel even later als een kaartenhuis in elkaar. Uiteraard brengen ze je dan naar het ziekenhuis en houden ze je streng in de gaten. Dit moet ook wel voor de racesport, anders wordt je licentie niet verlengd.” In 1994 reed ik wedstrijden in Italië, waar tegelijkertijd het formule 1-circus was neergestreken voor de GP van Monza. In dat weekend was ik getuige van het tragische overlijden tijdens de training van F1-coureur Roland Ratzenberger en – tijdens de race van het racefenomeen – de legendarische Braziliaan Ayrton Senna. Op dat moment besef je wel wat zich heeft afgespeeld, maar het dringt pas ver na de race echt tot je door hoe gevaarlijk mijn beroep kan zijn. Ik ben geen angsthaas. Tijdens het uithalen van wat capriolen op skivakantie heb ik mijn kruisbanden gescheurd, die operatief hersteld zijn met een schroef.”

“Waarom ik voor Privatescan kies? Kijk, het is zo logisch dat een auto alle keuringen moet doorstaan en ‘gezond’ is. Ook al denk je dat je auto goed is, een jaarlijkse APK is verplicht. Dat zouden ze ook voor de mens moeten invoeren. Immers, het hart kun je vergelijken met de motor van het lichaam en de aderen kun je zien als transportwegen waardoor bloed en zuurstof vervoerd worden. Hoe vaak hoor je niet ‘Goh, die en die is ziek en hij leek zo gezond…’? Daarom vond ik het nu eens hoog tijd om door Privatescan onderzocht te worden door middel van een Total Body Scan.” Privatescan begeleidde Tom Coronel tijdens zijn onderzoeken. “Tom is in principe nog jong en door zijn beroep in goede conditie”, aldus de begeleider van Privatescan. “Dat betekent dat wij voor Toms laboratoriumonderzoek zijn bloed en urine uitgebreid onderzoeken. Daarnaast zal hij een algeheel cardiologisch onderzoek ondergaan. Vervolgens zal Tom een uur lang door de MRI scan worden onderzocht. Na afloop neemt radioloog professor Otto alle bevindingen met Tom door aan de hand van een beeldpresentatie.”

De kliniek in Gütersloh heeft een gemütliche sfeer. Iedereen is even vriendelijk en wij krijgen de kans om professor Otto te ontmoeten. Hier in Nederland komen mensen pas in aanmerking voor een MRI- of CT-scan bij een bepaalde klacht. “Gisteren heb ik een 82 jaar oude man onderzocht die veel last van hoofdpijn had”, vertelt professor Otto. “Na het MRI-onderzoek bekeek ik de beelden en zag ik dat de hersenen een grijze waas hadden. Dit betekent dat er kans is op dementie en dat deze meneer door kleine aanpassingen in zijn leefpatroon dit proces kan vertragen of zelfs tegenhouden. Genezen zal die waas niet, maar deze meneer weet wel dat hij er oud mee kan worden. En dat is een geruststellende gedachte.”

Intussen ligt Tom Coronel in de MRI scan. Na afloop vragen wij uiteraard wat hij ervan vond. “Het is een eentonig geluid dat je hoort, waardoor ik gewoon in slaap ben gevallen.” Even later worden wij door professor Otto binnengeroepen voor de uitslag. Op de computerschermen zien wij Toms lichaam. Professor Otto: “Zo, dat is apart om te zien! Moet je kijken hoe vernuftig de aderen en organen in het lichaam zijn opgebouwd. Dit is wel echt letterlijk een kijkje in het lichaam nemen.” Stuk voor stuk worden de beelden op het scherm getoverd en professor Otto geeft bij elk deel uitvoerig uitleg. Opeens komt de knie in beeld waarvan Tom de kruisbanden heeft gescheurd. “Zo, die schroef is groot om te zien, dat realiseer je je helemaal niet.” Professor Otto moet hartelijk lachen en vertelt dat hij kan zien dat de kruisbanden zeer goed hersteld zijn door deze schroef. “Toch een opluchting”, zegt Tom. “Kan ik van de winter weer lekker de bergen afdalen en springen. Ik hou nu eenmaal van uitdaging, in welke sport dan ook. Het zit in mijn bloed!”

Als Tom weer is aangekleed, praten wij na over deze dag. “Het is mij honderd procent meegevallen. Alles ging in een vloeiende lijn, ik hoefde niet lang te wachten en werd meer dan op mijn gemak gesteld door de vriendelijke medewerkers van Privatescan. In een paar uur tijd weet ik precies hoe het ervoor staat. Daar doen ze in Nederland weken, zo niet maanden over!” In de volgende uitgave van Dito Magazine zullen wij het onderzoek van Tim Coronel belichten. Daarom stellen wij Tom, voordat wij weer naar Nederland gaan, de volgende vraag: wie van de twee is gezonder, Tom of Tim? “Ha, ik natuurlijk! Tim, kom maar op! Want ook dit win ik weer van je!”

 

Veelgestelde vragen

Wat kun je niet zien op een bodyscan?

Wat kun je niet zien op een bodyscan? Als het gaat om gezondheid, wil je niets aan het toeval overlaten. Regelmatige check-ups zijn daarom cruciaal om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren. Maar wist je dat er nog steeds organen en lichaamsdelen zijn die niet of onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht en beoordeeld? Voor deze organen is een ander type onderzoek nodig. In dit artikel zetten wij uiteen welke organen niet beoordeeld kunnen worden met een Bodyscan.

Darmen

De darmen hebben veel kronkelige bochten en hoeken en zitten vol met vocht en ontlasting, waardoor de binnenkant onvoldoende in beeld komt om er goede uitspraken over te kunnen doen. Een coloscopie geld dan ook als het primaire onderzoek waarmee darmpoliepen en darmtumoren kunnen worden opgesproord. Bijkomend is dat een arts daarbij gelijk een biopt kan nemen of poliepen kan verwijderen. De mri scans in de Bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen daarom geen uitsluitsel geven over eventuele poliepen of darmkanker.

Maag en slokdarm

Hetzelfde is ook van toepassing op de maag en slokdarm. Deze bevatten lucht, vocht, etensresten en zuren, waardoor een MRI Bodyscan hiervan geen duidelijk beeld kan verkrijgen. Om inzicht te krijgen in de maag en slokdarm is de gastroscopie een onderzoek waarmee dat wel kan. Eventuele afwijkingen in maag en/of slokdarm kunnen met een bodyscan regular, royal of royal plus niet aangetoond worden.

Borsten (vrouw)

Een borstonderzoek door middel van een MRI-scan is zeer bruikbaar voor vrouwen als deze in een buikligging wordt uitgevoerd, waarbij de borsten in voorgevormde cups vallen. Omdat een bodyscan in rugligging wordt uitgevoerd, kunnen kleine afwijkingen voor een mri of bodyscan onzichtbaar blijven. Wel is het mogelijk om een MRI borstonderzoek (mammografie) separaat aan de bodyscan regular, royal of royal plus bij te boeken. Omdat beide onderzoeken met contrastmiddel moet worden uitgevoerd zal daarbij wel enkele uren tijd tussen de beide onderzoeken moeten worden ingepland. Dit om er voor te zorgen dat de nieren tijd krijgen om contrastvloeistof af te voeren en de nieren niet over te belasten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan het in Nederland aangeboden bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals is vaak niet volledig in beeld te krijgen met een MRI-scan. Dit komt doordat de baarmoederhals lucht bevat, wat verstoring van de resultaten kan veroorzaken. Maakt u zich zorgen om de baarhals? Dan is het uitstrijkje het primaire onderzoek. Hiermee kan materiaal wat is genomen van de baarmoederhals worden beoordeeld op eventuele kankercellen of HPV. Een uitstrijkje kun je ook bij de huisarts laten maken of je kunt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle bodyscan programma’s zijn niet in staat hierover uitsluitsel te geven.

Keelgebied

Het keelgebied, waaronder het strottenhoofd en de stembanden, liggen in een gebied en zijn vanwege hun kleine formaat lastiger te visualiseren met een MRI of Bodyscan. Daarbij kunnen deze organen het beste worden onderzocht door een KNO arts middels een zogenaamde laryngoscoop. De bodyscan Regular, Royal en Royal plus kunnen hierover geen uitsluitdel geven.

Huid

Een MRI- of bodyscan is niet geschikt voor onderzoek van de huid. De bestaande bodyscan pakketten zijn niet in staat de huid te beoordelen. Dit kan het beste worden gedaan door een dermatoloog met een dermatoscopie, biopsie of excisie.

Wat zijn alternatieve onderzoeken?

Voor veel van de hierboven genoemde organen en lichaamsdelen bestaan er gelukkig wel alternatieve onderzoeken om mogelijke afwijkingen te ontdekken. Zo kunnen darmproblemen bijvoorbeeld worden vastgesteld door middel van een colonscopie of gastroscopie. Voor borstonderzoek bij vrouwen zou een mammografie juist beter geschikt kunnen zijn als screeningsmethode. En voor huidaandoeningen moet je bij een dermatoloog zijn.

Waarom is het belangrijk om te weten welke organen niet goed afgebeeld worden op scans?

Wanneer je regelmatig gezondheidschecks laat doen, wil je daar natuurlijk wel zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over je gezondheid. Wat kun je niet zien op een bodyscan? Het antwoord op deze vraag kan een belangrijk reden zijn om te kiezen voor alternatieve onderzoeken of aanvullende tests.

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag welke organen en lichaamsdelen niet of onvoldoende beoordeeld kunnen worden met een MRI-scan of bodyscan. Ondanks dat er nog steeds maar een beperkt aantal organen en lichaamsdelen onvoldoende worden beoordeeld door deze methodes, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je bewuster bent van de mogelijke tekortkomingen van deze scans en hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van alternatieve onderzoeken. Uiteindelijk gaat het immers om jouw gezondheid!

Blijf per e-mail op de hoogte van alle aanbiedingen en actualiteiten.